Ősszel jön a McDonald’s Budapest Open Mic HipHop Talents tehetségkutató dokumentumfilm-sorozat | Lángoló (2024)

Hosszú előkészületek, rekordszámú jelentkező, másfél hónapnyi országjárás és egy teljesen új, Magyarországon még eddig ismeretlen formátummal június első hetében befejeződött a McDonald’s Budapest Open Mic Hiphop Talents forgatása. A nyár már a vágásé, hogy ősszel az új fordulatokkal, új zsűrivel, mentorokkal megspékelt hiphop tehetségkutató nyolcrészes dokumentumfilm sorozatként legyen látható a 24.hu-n és a YouTube-on. Milyen feladatokat kaptak a versenyzők? Vajon milyen drámák zajlottak? Boldogok-e a mentorok, Co-Lee, Ganxsta Zolee, Gege vagy Saiid? Kik lesznek a legjobbak? Szeptemberben minden kiderül!

Hirdetés

A 2022-ben indult McDonald’s Budapest Open Mic egy olyan személyiségépítő és egyben közösségteremtő kezdeményezés, amely figyelemmel kíséri a nyertesek útját a teljes ismeretlenségből a nagyközönséggel való első találkozásigés azon túl. A BOM megújuló harmadik évada új formátumban viszi tovább ezt a szemléletmódot, hiszen egy nyolcrészes dokumentumfilm-sorozatként tér vissza ősszel a 24.hu felületein, míg a döntőt a sorozat után élőben az Akváriumban rendezik meg. A sorozat meríteni kíván az ismert tehetségkutató műsorok dramaturgiájából, ám a megszokott televíziós formátumtól eltérően filmes megoldásokkal és hatással, a szereplők útjára és személyiségükre koncentráló, inspiráló, dokumentarista portrékkal meséli el a versenyzők útját a döntőig. A sorozat rendezője Dér Asia (Anyáim története, Nem halok meg), Bernáth Szilárd (Larry), vezető operatőre Domokos Balázs (Egy nap, Nem halok meg).

Érzékenység, megfigyelés, etikus forgatás

„Büszke vagyok az érzékeny és figyelmes jelenléttel dolgozó stábra, akiknek köszönhetően sikerült a kísérlet: igenis lehet úgy egy fordulatokkal és érzelmekkel teli, elsősorban szórakoztató célú sorozatot csinálni, hogy etikusak maradunk, nem nyúlunk manipulatív eszközökhöz és munka közben végig a szereplők jóllétét tartjuk szem előtt. Szerintem ez a kész sorozaton is érződik majd, hogy mindenki mennyire szerette fogatni, kamera előtt és mögött állva is.”

– meséli a forgatásról Dér Asia.

„A hiphop valószínűleg a legegyszerűbb és legdemokratikusabb zenei és egyben költői kifejező eszköz, frontális és személyes. Érdekes nagyon, hogy ki milyen előadói personát hoz létre saját magából a szövegei és az energiái révén. Szerintem bátor az, aki erre vállalkozik. A sorozatban aztán az mérettetik meg, hogy ez az előadói én vajon milyen eséllyel válik érdekessé mások, a szélesebb közönség számára. Egyáltalán nem könnyű út, az biztos, meglepő, hogy mennyire nem az.”

– tette hozzá Bernáth Szilárd.

1 a 4

A BOM műsorvezetője és játékmestere a színész-rapper bongor lesz.

Újvidéken tanultam színészmesterséget és a tanáraim kicsit apafigura szerepet töltöttek be akkor, amiből a mai napig nagyon sokat merítek. Azt hiszem, az én skilljeimból és a személyiségemből adódóan tudom pátyolgatni a versenyzőket, empatikus tudok lenni, esetleg az izgalmuk leküzdésében segíteni. Hozzám fordulhatnak bármilyen tanácsért vagy akár csak egy-két jó szóért – meséli bongor. – Várom azt is, élesben lássam, ahogy egy közösség épül, barátságok szövődjenek, és várom azt a részét is, amikor akció lesz és meg kell lepni újabb infókkal a versenyzőket. Kicsit egy önjelölt terapeuta és tanár bácsi is vagyok a műsorvezetői szerepkör mellett. Meg kicsit lengéscsillapító is (nevet), középen kell állnom, csökkentenem kell a feszültséget a versenyző/mentor és a zsűri között.”

Négy olyan mentor segíti a versenyzők munkáját, akik a hiphop különböző generációinak hősei: Co-Lee, Ganxsta Zolee, Gege vagy Saiid, míg a zsűriben a popszakma elismert véleményvezérei kaptak helyet: Sebestény-Gallasz Enikő a WMMD részéről, Bánkuti Dani a BOM podcastek házigazdája, zeneipari szakértő, producer és tartalomgyártó, Czeglédi Szabolcs, az Akvárium klub és a Bánkitó Fesztivál programszervezője, Kamau Makumi zeneszerző, producer, énekes, Beton.Hofi és Hundred Sins managere, a Mary PopKids zenekar frontembere, a Banana Records kiadó alapítója és a La Boum fesztivál főszervezője.

Hogy mi alapján szűrhet egy zsűritag, arról Czeglédi Szabolcs így vall:

„A legfontosabb szempont még mindig az, hogy jó zenét-szöveget írjon, ezt szerencsére még mindig nem lehet kivenni a képletből. A második legfontosabb szempont, hogy a zene és a vizuális tartalom egységben legyen: akkor látok egy kerek képet, és az alapján tudok arról megbizonyosodni, hogy valaki ezt a produkciót komolyan veszi-e. Ez a hármas együttállás, a jó zene, a jó vizuális tartalom és a szándék, hogy e mögött van gondolat és kitartás. Aki itt, a BOM versenynapjain helyt tud állni, annak a közönség előtt is sikerül, mert ez egy természetellenes, nehezebb közeg. De egy tehetségkutató nem arról szól, hogy százszázalékos legyél: érzetre legyen meg az a tűz, nekünk a csíráját kell észrevennünk.”

„Elsődleges szempontom a zsűrizéskor a személyiség. Tehetségkutatóknak nevezzük az ilyen típusú eseményeket, de valójában a személyiségeket is keressük. Nagyon sokszor láttam, hogy valaki nagyon tehetséges, de mondjuk nagyon lusta, nem élt a lehetőséggel és elkallódott. Ed Sheerannel láttam egy interjút, akiről mindig elmondják, mekkora sztár, és megmutatta, hogy milyen borzasztó volt az elején. Ő mondta, hogy ha több tízezer órát beleölsz abba, amit szeretsz, akkor a mestere lehetsz.”

– egészítette ki Bánkuti Dani.

„Szerintem fontos figyelembe venni, hogy milyen körülmények között, milyen háttérrel készültek a produkciók. nekünk az a feladatunk, hogy belelássuk azokat a lehetőségeket, amelyeket a tapasztalatok hiánya nem engedett kibontakozni, de ha ott lesz az eszköztár, akkor ott kimagasló produkció lehet belőle.”

zárja Sebestény-Gallasz Enikő.

„Őrült futás volt az idővel ez a 6 hét, összesen 260 versenyző jelentkezett a programra, akikkel egy előszűrést követően személyesen is megismerkedtük, és felkészítettük őket arra, mivel is jár majd a forgatás. A mentorok aztán kiválogatták azt a 24 versenyzőt, akikben megtalálták a tehetséget és úgy érezték, hogy képviselni, fejleszteni tudják majd őket. Végül 25 napot forgattunk két unittal, összesen 40-nél is több forgatási etappal, Budapest mellett 6 további városban. Most pedig nincs más hátra, mint hogy feldolgozzuk ezt a közel 200 órányi forgatott anyagot, hogy egy igazán unikális, szórakoztató és zeneszakmailag releváns sorozatot mutathassunk be ősszel.”

– foglalta össze Gaszner Veronika producer.

1 a 4

További információk elérhetőek a McDonald’s Budapest Open Mic HipHop Talents social médiafelületein. A sorozatról készült tavalyi nagyinterjúnkat, melyben Gaszner Veronikával és Bernáth Szilárddal beszélgettünk, itt olvashatod!

Ősszel jön a McDonald’s Budapest Open Mic HipHop Talents tehetségkutató dokumentumfilm-sorozat | Lángoló (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6283

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.