In dit artikel
Voeding en supplementen: is lecithine gezond?
- Werking van lecithine
- Goed tegen cholesterol
- Betere spijsvertering
- Verbeterde immuunfunctie
- Verbeterde cognitieve functie
- Lecithine bij borstvoeding
- Lecithine als supplement
dossier
Lecithine zit van nature in voeding, bijvoorbeeld in zuivel, peulvruchten, noten en zaden. Onder de naam E322 wordt de stof ook toegevoegd aan veel voedingsproducten. Lecithine is namelijk een bindmiddel, een emulgator om twee stoffen te laten mengen.
Een van de belangrijkste functies van lecithine is het emulgeren van vetten. Dit betekent dat het helpt om vetdeeltjes te verdelen en te verspreiden, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden opgenomen en afgebroken door ons lichaam. Dit is vooral gunstig voor de spijsvertering, omdat het ervoor zorgt dat vetten efficiënter worden verwerkt.
Lecithine heeft in feite verschillende voordelen voor onze gezondheid. We overlopen de belangrijkste.
Lees ook: Additieven: welke E-nummers veroorzaken het vaakst lichamelijke klachten?
Goed tegen cholesterol
Onderzoek wijst uit dat een dieet rijk aan lecithine het goede HDL-cholesterol kan verhogen en het slechte LDL-cholesterol kan verlagen. In een onderzoek uit 2008 namen deelnemers 500 milligram sojalecithine per dag. Na twee maanden was het gemiddelde totale cholesterol met 42 procent verlaagd en het LDL-cholesterol daalde met 56,15 procent.
Lees ook: Cholesterol: wat als je LDL te hoog is?
Betere spijsvertering
Lecithine kan helpen om de spijsverteringsproblemen bij mensen met colitis ulcerosa te verminderen. Onderzoek suggereert dat de emulgerende activiteit van lecithine het slijm in de darm verbetert, waardoor het maagdarmslijmvlies wordt beschermd. Dit komt mogelijks doordat lecithine fosfatidylcholine (PC) bevat, ook een bestanddeel van slijm.
Lees ook: Chronische inflammatoire darmziekten: 'Onzichtbare symptomen, maar grote impact op dagelijks leven'
Verbeterde immuunfunctie
Suppletie met sojalecithine kan de immuunfunctie verbeteren, vooral bij mensen met diabetes. Een Braziliaans onderzoek bij ratten toonde aan dat dagelijkse suppletie met lecithine de macrofaagactiviteit met 29 procent verhoogde. Macrofagen zijn witte bloedcellen die vuil, microben, kankercellen en andere lichaamsvreemde materialen opslokken. Ook het aantal natuurlijke killercellen (lymfocyten) die van vitaal belang zijn voor het immuunsysteem, nam met 92 procent toe bij niet-diabetische ratten. Verder onderzoek bij mensen is echter nog nodig.
Lees ook: Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?
Verbeterde cognitieve functie
Choline, een bestanddeel van fosfatidylcholine, speelt een rol bij de ontwikkeling van de hersenen en kan het geheugen verbeteren. Vanwege het effect van choline op de hersenen, zou lecithine gunstig voor mensen met neurologische aandoeningen, de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie.
Lees ook: Wat is het verschil tussen dementie en alzheimer?
Lecithine bij borstvoeding
Sommige vrouwen die borstvoeding geven, kunnen last hebben van verstopte melkkanaaltjes. De moedermelk stroomt dan niet goed door het kanaal. Deze aandoening is pijnlijk en bemoeilijkt het geven van borstvoeding. Het kan ook leiden tot mastitis, een infectie van het borstweefsel. Vier keer per dag 1200 mg lecithine innnemen, zou mastitis en borstvoedingsproblemen helpen voorkomen. Lecithine werkt evenwel niet bij mensen die al verstopte melkkanaaltjes hebben.
Lecithine als supplement
Lecithine wordt ook vaak gebruikt als supplement voor verschillende gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en geheugen, omdat het een belangrijke bouwsteen is voor neurotransmitters in onze hersenen. Daarnaast kan lecithine ook helpen bij het verlagen van cholesterollevels door de bindende eigenschappen ervan, waardoor cholesterol minder gemakkelijk aan de vaatwanden blijft plakken.
Veel mensen nemen lecithinesupplementen om hun algehele gezondheid te ondersteunen. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde leverfunctie, het verminderen van ontstekingen in het lichaam en zelfs bij gewichtsverlies. Het is belangrijk op te merken dat lecithine over het algemeen als veilig wordt beschouwd, maar het is altijd raadzaam om met een arts te overleggen voordat je begint met het nemen van supplementen.
Lees ook: Vitamine D: wanneer zijn supplementen nodig?
Mensen met een ei- of soja-allergie moeten extra goed opletten waar de lecithine in hun supplementen vandaan komt om allergische reacties te voorkomen. Dat risico bestaat niet voor lecithine die van nature in voedsel zit. Je neemt het best niet meer dan 5000 milligram lecithine in per dag.
Bronnen:
auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.
Gerelateerde artikels
- dossier8 signalen van je lichaam dat je te veel zout eet
- receptenRecept stoofvlees: varkenswangen met witloof en broccolipuree
- dossierGreens: is groene groentepoeder gezond?
- dossierGezond broodbeleg: wat zijn de beste keuzes?
Gerelateerde rubrieken
- borstvoeding
- voeding
- voedingssupplementen
- voedingsadditief
- gezonde voeding
- zuivelproducten